poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Babeczki Kogel - Mogel

Któż z nas nie jadł jajka ucieranego z cukrem na pulchną masę, albo nie wyjadał z miski ciasta na biszkopt. To proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa.




1/3 kostki masła
2 jajka
5 łyżeczek cukru
1 mały cukier waniliowy
3 łyżeczki żelatyny
ciastka typu: biszkopty lub petitki
owoce do przybrania


Masło rozpuścić w rondelku.
Żelatynę również rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku.
Jajka ubijać w garnku z grubym dnem przez około 10 minut na małym ogniu wraz cukrem i cukrem waniliowym na gęstą i pulchna masę. Następnie powoli wlać rozpuszczone masło (może być ciepłe), ciągle ubijając wlać rozpuszczoną żelatynę i również dokładnie ubić, ale nie za długo aby masa nie upadła. Gotową wlać do silikonowych foremek i wstawić do lodówki do stężenia. Gotowe babeczki wyjąć z foremek ułożyć na ciastkach i przybrać owocami.
Foremki przed wyjęciem babeczek można na kilka sekund zanurzyć we wrzątku aby lepiej wychodziły.

4 komentarze :

  1. Super, będę musiała takie zrobić :) Wieki koglu moglu nie jadłam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Smacznie polecam i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  3. na ile foremek wystarczą składniki z 1 porcji ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj bardzo dawno temu ich nie robiłam i dokładnie nie pamiętam ile porcji wyjdzie z podanych ilości składników. Na moje oko coś pomiędzy 10 a 15 sztuk. Pozdrawiam smacznie.

      Usuń