niedziela, 13 lipca 2014

Sałatka z kalarepy

Z początkiem lata można kupić świeżą kalarepę, potem im bardziej starsza tym  bardziej robi się łykowata. Z młodej kalarepy wychodzi pyszna letnia sałatka. U mnie kalarepa rośnie w ogrodzie, tak więc często i gęsto ląduje na talerzu, bo jest naprawdę pyszna.
 
 

2 młode kalarepy

1 szklanka świeżego groszku
1 długi ogórek
majonez, sól, pieprz

Kalarepę obrać i pokroić w ćwiartki, następnie ugotować w osolonej wodzie (ale nie rozgotować). Groszek również ugotować w osolonej wodzie. Ostudzona kalarepę pokroić w kostkę dodać, pokrojony ogórek, groszek i majonez, doprawić i dokładnie wymieszać.  

3 komentarze :

  1. Ciekawa ta sałatka, do tej pory kalarepę jadłam ją tylko jako jarzynkę do obiadu :)

    OdpowiedzUsuń