Sezon szparagowy w pełni. Chyba najbardziej lubimy szparagi prosto z wody z bułką tartą i masełkiem, no ale warto czasem zmienić przyzwyczajenia, aby spróbować pysznych zapiekanych kotletów z piesi kurczaka, szparag i sosu beszamelowego.
Do przygotowania 4 kotletów:
2 piersi z kurczaka
250 g szparag
4 plastry żółtego sera
sól, pieprz,
przyprawa do kurczaka
słodka papryka w proszku
sos beszamelowy
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
1 szklanka mleka
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
Z 2 piersi z kurczaka wyciąć 4 równe kotlety i delikatnie rozbić (nie za cienko) tyle aby je rozpulchnić. Posolić i popieprzyć.
Szparagi obrać i ugotować al dente w osolonej wodzie.
Przygotować sos:
Masło roztopić, dodać mąkę, wymieszać, delikatnie przysmażyć, zalać zimnym mlekiem, przyprawić i zagotować. Sos powinien być gęsty.
Kotlety ułożyć w naczyniu, wysmarowanym tłuszczem. Na kotlety ułożyć szparagi i polać sosem beszamelowym. Zapiekać 25 minut w 170 stopniach. Następnie na każdy kotlet włożyć plasterek sera i zapiekać jeszcze 5 minut. Gotowe kotleciki dla kontrastu posypać słodką czerwoną papryką w proszku.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz