piątek, 30 maja 2014

Porzeczkowa Marysieńka

Zakochałam się w porzeczkowej galaretce firmy Delecta, która w 100 % oddaje prawdziwy smak czarnej porzeczki. To właśnie ta galaretka była dla mnie inspiracją do przygotowania tego ciasta, czyli modyfikacji tradycyjnego ciasta Marysieńka.





Biszkopt:
4 jajka
1 szklanka drobnego cukru
2-3 łyżki gorzkiego kakao
3/4 szklanki mąki tortowej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto orzechowe:
25 dag orzechów włoskich
5 białek
1 niepełna szklanka drobnego cukru

1 i 1/2 łyżki miodu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka maki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem śmietanowo - budyniowy
400 ml kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 budyń śmietankowy
2 szklanki mleka


masa porzeczkowa:

1 galaretka o smaku porzeczkowy (polecam Delecte - jest przepyszna)
100 ml śmietany 30%



Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodajemy stopniowo cukier, po jednym żółtku, a na końcu mąkę wymieszaną wraz z proszkiem i kakao. Ciasto pieczemy w formie ok. 25x40cm wyłożonej papierem do pieczenia w temperaturze 180ºC przez 20-25 minut.

Ciasto orzechowe: Białka ubijamy na sztywną pianę. Dodajemy cukier, drobno pokrojone orzechy, miód oraz obie mąki wymieszane z proszkiem. Mieszamy. Pieczemy w tej samej blaszce co biszkopt w temperaturze 180ºC przez 25 minut.

Krem: 
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, wystudzić, następnie ubić go mikserem.
W 1/3 szklance gorącej wody rozpuszczamy żelatynę.
Kremówkę ubijamy z cukrem pudrem. Dodajemy budyń i żelatynę (może być jeszcze  ciepła, aby masa zbyt szybko nam nie stężała przed wylaniem na placek).

Gotowy krem szybko wylewamy na biszkopt i przykrywamy ciastem orzechowym.

 Galaretkę rozpuszczamy 1 1/2 szklance wrzątku, gdy będzie lekko tężała dodajemy śmietanę i ubijamy, aby pojawiły się pęcherze. Wylewamy na wierzch ciasta i wstawiamy do lodówki.

Niestety z ciasta orzechowe zostanie nam 5 żółtek, następnym razem spróbuję zrobić ciasto orzechowe z 3 całych jajek, aby nie marnować ewentualnie żółtek.
Jeżeli zdecydujecie się zrobić to ciasto z kremem budyniowym to do budyniu należy wrzucić żółtka.


5 komentarzy :

  1. ciasto wygląda bardzo smacznie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie próbowałam jeszcze tej galaretki. ciasto prezentuje się wyśmienicie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeżeli lubisz czarną porzeczkę to ta galaretka naprawdę będzie Ci smakowała - pozdrawiam.

      Usuń
  3. Cudnie się prezentuje,pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Apetycznie wyglądające ciasto. Ciekawy jestem jego smaku :)

    OdpowiedzUsuń