piątek, 16 maja 2014

Ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru

Skoro Karol Okrasa łamie przepisy, postanowiłam i ja złamać tradycyjny przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem. Moje wersja to ciasto drożdżowe z frużeliną z rabarbaru. Frużelina (przepis tutaj) jest tak pyszna, że podanie jej z czymkolwiek jest gwarancją sukcesu.





Ciasto drożdżowe:

1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/4 szklanka oleju
1/2 szklanki mleka
250 dag mąki

2 szklanki frużeliny z rabarbaru
3 łyżeczki żelatyny

Drożdże rozkruszamy do miski, zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy rozbełtane jajka i cukier, wszystko dokładnie mieszamy, na końcu dodajemy olej i mąkę energicznie wyrabiamy drewnianą łopatką. Gotowe ciasto odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 1 godzinę.
Po tym czasie ciasto wykładamy do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej pergaminem foremki o wymiarach ok. 30x20 cm i pieczemy w 170 C przez 20 minut. Po 10 minutach pieczenia proponuję wyłączyć dół piekarnika a wierzch ciasta przykryć pergaminem gdyż ciasto drożdżowe lubi się przypalić.

Upieczone ciasto wyjmujemy z formy, odrywamy pergamin. Jeżeli wyrosło nam nierówne to ścinamy ewentualną górkę, tak aby miało równą powierzchnie. Ciasto wkładamy do foremki lub najlepiej nakładamy regulowaną obręcz.

Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance wrzątku i dodajemy do frużeliny, dokładnie mieszamy. Gotową masę wylewamy na ciasto drożdżowe i pozostawiamy do stężenia. 



Rabarbalove

1 komentarz :