czwartek, 15 maja 2014

Chutney - sos z rabarbaru do mięs i serów na bazie oleju rzepakowego

Zachęcam do przygotowania sosu chutney i do podawania mięs z takim właśnie dodatkiem. Mięso podane z sosem na bazie tłuszczu zwierzęcego nie jest dobrym pomysłem, natomiast sos rabarbarowy lub żurawinowy to porcja witamin i dobrego smaku. Sos ten tak bardzo mi smakował, że nawet kanapki nim smarowałam. Jest kwaskowo-słodki a przygotowanie go do zaledwie chwilka.
Użyty olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego jego obecność (choćby mała) w codziennych potrawach jest bardzo ważna dla naszego zdrowia.









Do przygotowania ok. szklanki sosu potrzebujemy:

3/4 szklanki obranego i drobno pokrojonego rabarbaru
1/2 szklanki drobno pokrojonej cebuli
1/2 szklanki rodzynek
1/2 szklanki wody
2 łyżki octu winnego
2 łyżki cukru
1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
3 łyżki oleju rzepakowego
sól, pieprz.


Olej rozgrzać i dodać cebulę. Podsmażać na słabym ogniu ok. 10 minut, następnie dodać rabarbar, podsmażać kolejne 10 minut często mieszając. Dodać wszystkie pozostałe składniki i dusić do całkowitej miękkości rabarbaru (musi się rozpaść) a sos musi się zrobić gęsty. Można rozmiksować blenderm na gładki mus lub posiekać tylko widelcem.  Można podawać do mięs i serów na zimno jak i na ciepło.


















Rabarbalove

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz