Biszkopt kakaowy:
4 jajka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo - budyniowa:
2 szklanki serka homo
1 budyń śmietankowy z cukrem
2 szklanki mleka
1 opakowanie żelatyny na 1 litr wody
Truskawkowa masa:
2 szklanki zmiksowanych truskawek (mrożonych lub świeżych)
2 galaretki truskawkowe
Białka ubić na sztywno, powoli dodawać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia, następnie dodać żółtka. Odstawić mikser, dodać przesianą mąkę, kakao i proszek, delikatnie wymieszać i wylać na średniej wielkości blachę. Piec 25 minut w 170 stopniach.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu i wystudzić. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Budyń zmiksować i dodawać powoli serek.
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wrzątku i dodać do zmiksowanych truskawek. Wystudzić.
Biszkopt lekko zwilżyć wodą i włożyć do blachy lub najlepiej do obręczy z regulowanymi bokami bez dna. Bardzo lubię ten kuchenny gadżet bardzo ułatwia pracę z tego typu ciastami.
Do masy budyniowo-serowej dodać żelatynę. Obie masy przed wylaniem na biszkopt nie powinny jeszcze tężeć. Tak więc najpierw wylewamy białą masę a potem łyżą lub nabierką delikatnie nakładamy truskawkową masę, następnie malutką łyżeczką, kawałek po kawałku próbujemy robić esy-floresy, tzn. próbujemy białą masę wykładać na wierzch czerwonej, dlatego bardzo ważne jest aby masy na tym etapie nie tężały nam zbyt mocno. Gotowe ciasto odstawiamy do lodówki.
Smacznego.
Lubię od czasu do czasu skubnąć kawałek takiego ciasta:)
OdpowiedzUsuń