Wystarczy kilka jabłek i ciasto francuskie aby w parę chwil przygotować francuskie różyczki. Bez ugniatania ciasta i długich chwil spędzonych w kuchni wyczarujemy ciastka w kształcie różyczek
1 opakowanie ciasta francuskiego
5-6 średnio dużych, twardych jabłek (najlepiej z czerwoną skórką)
0,5 szklanki cukru
cukier puder do posypania
Jabłka nie obierając ze skórki, pokroić na półplasterki, (tak jak na zdjęciu), o grubości nie więcej niż 0,5 cm.
Cukier wraz z 3 szklankami wody zagotować i wrzucić na chwile pokrojone jabłka, które nie mogą się rozgotować, lecz uzyskać lekką elastyczność. Jabłka odcedzić i schłodzić. Jeżeli jabłka są bardzo słodkie to nie trzeba dodawać cukru do wody - wystarczy sama woda.
Ciasto francuskie pociąć w pasy 3x12 cm. Jabłka układać, tak jak na zdjęciu na lekką zakładkę i rolować w różyczki, na końcu ciasto delikatnie zlepić palcami i układać na blasze, ciastka na blasze delikatnie przycisnąć, aby dół się ugiął i przywarł do blachy, bo gdy ciastko będzie za wysokie to podczas pieczenia może się przewrócić. Ciastka piec w temperaturze 180s przez ok 15-20 minut.
Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem.
Ciastka pięknie wyglądają gdy jabłko ma czerwoną skórkę.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz