Nie wiem jak to się stało, że dynia w mojej kuchni była tak mało ceniona. Znałam jej smak tylko w zupie i kompocie, dlatego postanowiłam to zmienić. Zainspirowana przepisami na musy i puddingi zdecydowałam takowy zrobić. I tu niespodzianka - dynia tak bardzo mnie zaskoczyła, że palce lizać ;-)
300 g miąższu z dyni
3 jajka
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietany 36%
Miód płynny, roztopiona czeklada lub syrop klonowy do polania.
Miąższ należy pokroić w większą kostkę, rozgotować na papkę i zmiksować blenderem.
Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy a na końcu żółtka. Na samym końcu dodać stopniowo mąkę, śmietanę i mus dyniowy. Masę delikatnie wymieszać i wylać do niedużej formy keksowej. Piec przez 40 minut w 170 stopniach.
Można podawać gdy lekko przestygnie, koniecznie polać jakąś polewą. Ja miałam syrop klonowy i doskonale się uzupełniały te smaki.
Można odgrzewać w mikrofali, gdyż na ciepło jest najlepszy.
LLLL
Ciekawy przepis :)...
OdpowiedzUsuńpycha!
OdpowiedzUsuńMniam, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie i na pewno tak smakuje . Koniecznie musze spróbować bo uwielbiam pudingi:)
OdpowiedzUsuń