wtorek, 5 listopada 2013

177. Puding z dyni - PYCHA!!!

Nie wiem jak to się stało,  że dynia w mojej kuchni była tak mało ceniona. Znałam jej smak tylko w zupie i kompocie, dlatego postanowiłam to zmienić. Zainspirowana przepisami na musy i puddingi zdecydowałam takowy zrobić. I tu niespodzianka - dynia tak bardzo mnie zaskoczyła, że palce lizać ;-)  

Na ok 4 porcje:
300 g miąższu z dyni
3 jajka
100 g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki śmietany 36%

Miód płynny, roztopiona czeklada lub syrop klonowy do polania.




Miąższ należy pokroić w większą kostkę, rozgotować na papkę i zmiksować blenderem.
Białka jajek ubić na sztywno, dodać cukier i cukier waniliowy a na końcu żółtka. Na samym końcu dodać stopniowo mąkę, śmietanę i mus dyniowy. Masę delikatnie wymieszać i wylać do niedużej formy keksowej. Piec przez 40 minut w 170 stopniach.
Można podawać gdy lekko przestygnie, koniecznie polać jakąś polewą. Ja miałam syrop klonowy i doskonale się uzupełniały te smaki.
Można odgrzewać w mikrofali, gdyż na ciepło jest najlepszy.















LLLL

4 komentarze :