Czarna rzodkiew to bomba witaminowa. Z uwagi na jej ostry smak, proponuję podać ją w sosie curry, który złagodzi jej ostrość. Rzodkiew wystarczy zetrzeć na tarce. Sos curry przygotowujemy z 2 łyżek majonezu i 2 łyżek jogurtu, dodajemy pieprz i curry. Taką surówkę podaję do obiadu lub zjadam z pieczywem.
bardzo intrygujący przepis, nie jadłam nigdy czarnej rzodkwi, ba, nawet nie słyszałam o niej!
OdpowiedzUsuńCzarną rzodkiew z powodzeniem można kupić na straganach lub bazarkach, w sklepach raczej rzadko spotykana. Wygląda jak buraczek tylko ma czarną skórkę i biały środek. Smakuje jak bardzo ostra rzodkiewka. No i co najważniejsze można z powodzeniem przechowywać ją zimą.
OdpowiedzUsuńczegoś takiego jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuń