środa, 26 czerwca 2013

125. Kruche ciasto z lekką pianką, która nigdy nie opada

Dodane do piany bezowej budynie i oliwa sprawiają, że pianka nie upada i pozostaje puszysta do ostatniego kawałka ciasta, nawet przez kilka dni, o ile tak długo się uchowa. Ten wspaniały przepis pochodzi z bloga Pyry i Gzik.
Składniki na kruche ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej
250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki cukru pudru
5 żółtek

Owoce: maliny, truskawki lub inne
Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto przygotowałam wieczorem, dzień wcześniej.


Następnego dnia:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Dno formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na delikatną budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Wykonanie pianki:
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy proszek budyniowy (nie gotujemy go) wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
Spód ciasta smarujemy ubitą pianą, układamy gęsto owoce  lekko wpychając w pianę. Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta (1/3), trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch malin. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.
Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.

7 komentarzy :

  1. mniam! pyszności od samego rana.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam kurczaka z taką skórka ummm :) pyszności !

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto jest rewelacyjne, robiłam je w niedzielę :)

    http://umniewkuchni.blox.pl/2013/06/Kruche-ciasto-z-truskawkami-i-lekka-budyniowa.html

    oryginalny przepis pochodzi z bloga MojeWypieki

    OdpowiedzUsuń
  4. wspanialei najlepsze z malinamilub lesnymi jagodami, robie to ciacho od 3-lat,polecam

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię z rabarbarem, pychotka 😋

    OdpowiedzUsuń