Dodane do piany bezowej budynie i oliwa sprawiają, że pianka nie upada i pozostaje puszysta do ostatniego kawałka ciasta, nawet przez kilka dni, o ile tak długo się uchowa. Ten wspaniały przepis pochodzi z bloga Pyry i Gzik.
Składniki na kruche ciasto 2,5 szklanki mąki pszennej 250 g masła lub margaryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Owoce: maliny, truskawki lub inne
Wykonanie ciasta kruchego:
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto przygotowałam wieczorem, dzień wcześniej.
Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiać na stolnicę. Dodać masło pokrojone w kostkę, żółtka i szybko zagnieść. Podzielić na 2 części w proporcji 1/3 i 2/3, owinąć w folię spożywczą i zamrozić. Ciasto przygotowałam wieczorem, dzień wcześniej.
Następnego dnia:
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Dno formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190 stopni. Dno formy do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Na tarce ścieramy 2/3 część ciasta, wykładamy nim dno i lekko wyrównujemy wierzch. Pieczemy przez około 20 minut. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Składniki na delikatną budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
5 białek
1 szklanka drobnego cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego, bez cukru (2 x 40 g)
1/2 szklanki oleju słonecznikowego
Wykonanie pianki:
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy proszek budyniowy (nie gotujemy go) wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
Białka zaczynamy ubijać kiedy podpieczony spód jest wystudzony. Ubijamy je na sztywno. Nie przerywając miksowania wsypujemy stopniowo, cukier i cukier wanilinowy. Następnie dodajemy proszek budyniowy (nie gotujemy go) wlewamy olej i delikatnie mieszamy.
Spód ciasta smarujemy ubitą pianą, układamy gęsto owoce lekko wpychając w pianę. Z zamrażalnika wyjmujemy drugą część ciasta (1/3), trzemy ją na grubych oczkach i posypujemy wierzch malin. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez około 35 minut.
Wierzch można oprószyć cukrem pudrem.
Ale fajnie wygląda, mniam:))
OdpowiedzUsuńmniam! pyszności od samego rana.
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurczaka z taką skórka ummm :) pyszności !
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńCiasto jest rewelacyjne, robiłam je w niedzielę :)
OdpowiedzUsuńhttp://umniewkuchni.blox.pl/2013/06/Kruche-ciasto-z-truskawkami-i-lekka-budyniowa.html
oryginalny przepis pochodzi z bloga MojeWypieki
wspanialei najlepsze z malinamilub lesnymi jagodami, robie to ciacho od 3-lat,polecam
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię z rabarbarem, pychotka 😋
OdpowiedzUsuń