czwartek, 2 maja 2013

100. Ciasto krówkowo budyniowe

Ciasto:
1 kostka margaryny
4 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru

Masa krówkowa;
400 g cukierków krówek
ok 1 szklanki mleka
400 g orzechów włoskich

2 budynie śmietankowe, waniliowe lub karmelowe





Ciasto wyrobić i włożyć do lodówki na 30 minut.

Cukierki rozpuścić w mleku na bardzo wolnym ogniu, często mieszając. Na końcu masa musi mieć konsystencje gęstej śmietany. Orzechy rozdrobnić na drobno i dodać do masy kówkowej, trochę masy zostawić na polewę.

Ciasto dzielimy na 3 równe części i rozwałkujemy na wielkość średniej blachy lub też wylepiamy blachę ciastem. Na dwa placki wykładamy masę krówkową, jeden placek pozostaje bez masy. Wszystkie placki pieczemy w 170 stopniach przez ok 25 minut. Placki z masą krówkową przykrywamy pergaminem, gdyż orzechy bardzo szybko się przypalają.

Gotujemy budynie w 3 i 1/2 szklance mleka. Połowę budyniu wylewamy na upieczone ciasto krówkowe i przykrywamy drugim ciastem krówkowym, na to pozostały budyń i ostatnie ciasto bez masy krówkowej. Całość polewamy pozostałą masą krówkową bez orzechów.


















;

3 komentarze :

  1. Oj tak! wygląda bardzo smacznie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Masa z prawdziwych krówek!! Spodziewałam się puszkowego kajmaku, a tutaj taka niespodzianka ;)

    OdpowiedzUsuń