Suche składniki:
1 3/4 szklanki mąki
2 łyżki kakao
3/4 szklanki cukru
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki mokre:
3 żółtka
1 szklanka gęstej śmietany
1/2 szklanki oleju
100 g orzechów
150 g wiśni (mogą być mrożone)
100 g rodzynek
Pianka marshmallow:
3 białka
100 pianek marshmallow
1/2 szklaki cukru
Mokre i suche składniki wymieszać, najpierw osobno a następnie razem. Nałożyć do 3/4 wysokości foremek i piec przez 25 minut w 170 stopniach.
Pianki rozpuścić w 1/4 szklanki wrzącej wody, ogrzewając na małym ogniu. Gdy pianki się rozpuszczą pozostawić do wystudzenia i lekkiego stężenia.
Z białek ubić piane na sztywno a następnie powoli dodawać cukier i nadal ubijać do jego rozpuszczenia. Gdy masa z pianek zacznie tężeć dodać ją do bezy i dokładnie ubić. Następnie szprycą wyciskać na wierzch mufinek.
Ja do masy bezowej dodałam zbyt ciepłą masę marshmallow dlatego trochę mi się rozlała.
Uwielbiam pianki marshmallow!!! :) Najlepiej smakują mi jako dodatek do kawy :). Muszę koniecznie wypróbować :)
OdpowiedzUsuńświetnie wyglądają, pianki - rewelacyjny pomysł:)
OdpowiedzUsuń