poniedziałek, 11 lutego 2013

57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami






Składniki na zupę gulaszową:
1 opakowanie na Pomysł na Węgierską zupę gulaszową WINIARY
200 g mięsa wieprzowego lub dobrej kiełbasy
2 duże ziemniaki
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju do smażenia
4-5 pieczarek
1/2 szklanki białej fasoli 
1/2 cebuli.




Składniki na pikantne bułeczki - serduszka

150 g mąki
10 g drożdży
1 żółtko
1/2 szklanki ciepłego mleka
15 ml oleju
szczypta soli i pieprzu
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
3-4 łyżki ostrego i pikantnego ketchupu


Wykonanie: 

1. Fasole ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ale nie rozgotować) i odcedzić. 

2. Cebulę pokroić w piórka, mięso w cienkie paseczki, ziemniaki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki.

3. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, paprykę oraz mięso. Smażyć około 5-8 minut a następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć dalej około 10 minut.

4. Dodać zawartość większej saszetki, dobrze wymieszać i wlać 1 litr zimnej wody oraz ziemniaki, paprykę i pieczarki.

5. Gotować na średnim ogniu około 30 minut, od czasu do czas mieszając.

6. Na pięć minut przed końcem dodać zawartość mniejszej saszetki oraz ugotowaną fasolę.

7. Przygotować pikantne bułeczki:
Ciepłe mleko rozmieszać z drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia. 

8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując  serduszko.


9. Pikantny ketchup włożyć do szprycy z cienką końcówką i na bułeczkach wycisnąć kształt serduszka.

10. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia przez ok 20 minut, a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut.

11. Przed podaniem z zupą gulaszową bułeczki można nadziać jak szaszłyk na patyk.





1 komentarz :