Składniki na zupę gulaszową:
1 opakowanie na Pomysł na Węgierską zupę gulaszową WINIARY
200 g mięsa wieprzowego lub dobrej kiełbasy
2 duże ziemniaki
1 czerwona papryka
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2-3 łyżki oleju do smażenia
4-5 pieczarek
1/2 szklanki białej fasoli
1/2 cebuli.
Składniki na pikantne bułeczki - serduszka
150 g mąki
10 g drożdży
1 żółtko
1/2 szklanki ciepłego mleka
15 ml oleju
szczypta soli i pieprzu
pół łyżeczki mielonej ostrej papryki
3-4 łyżki ostrego i pikantnego ketchupu
1. Fasole ugotować do miękkości w osolonej wodzie (ale nie rozgotować) i odcedzić.
2. Cebulę pokroić w piórka, mięso w cienkie paseczki, ziemniaki i paprykę w kostkę, pieczarki w plasterki.
3. W garnku rozgrzać olej i podsmażyć na nim cebulę, paprykę oraz mięso. Smażyć około 5-8 minut a następnie dodać koncentrat pomidorowy i smażyć dalej około 10 minut.
4. Dodać zawartość większej saszetki, dobrze wymieszać i wlać 1 litr zimnej wody oraz ziemniaki, paprykę i pieczarki.
5. Gotować na średnim ogniu około 30 minut, od czasu do czas mieszając.
6. Na pięć minut przed końcem dodać zawartość mniejszej saszetki oraz ugotowaną fasolę.
7. Przygotować pikantne bułeczki:
Ciepłe mleko rozmieszać z drożdżami a następnie dodać wszystkie pozostałe składniki (oprócz ketchupu) i dobrze wyrobić na jednolitą masę. Pozostawić do wyrośnięcia.
8. Gdy ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując serduszko.
9. Pikantny ketchup włożyć do szprycy z cienką końcówką i na bułeczkach wycisnąć kształt serduszka.
10. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia przez ok 20 minut, a następnie upiec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 15-20 minut.
11. Przed podaniem z zupą gulaszową bułeczki można nadziać jak szaszłyk na patyk.
bułeczki bardzo mnie się podobaja:)
OdpowiedzUsuń