Dobrze przygotowany i przyprawiony kotlet z kaszy w wegetariańskim hamburgerze, nie jednego może przekonać, że zajada prawdziwego, mięsnego hamburgera.
bułka do hamburgerów - 6 sztuk
kasza jęczmienna - 100 gram
kostka rosołowa - 1 sztuka
jajka - 3 sztuk
bułka tarta - 3 łyżk
pomidor - 2 sztuki
ogórek - 1/2 sztuk
cebula czerwona - 1 sztuka
cebula biała - 1 sztuka
serek topiony w plastrach - 6 sztuk
sałata - pół główki
olej do smażenia
sól, pieprz, wegeta
Kaszę ugotować w wodzie z kostką rosołową. Cebulę pokroić w
kostkę i podsmażyć na oleju. Po ugotowaniu i przestudzeniu kaszy dodać do niej
jajka, bułkę tartą, sporo vegety, sól i pieprz. Całość wyrobić na jednolitą
masę. Formować okrągłe placki wielkości bułek i grubości ok 2 cm i usmażyć na oleju.
Pomidory, ogórki i cebulę czerwoną pokroić w plastry. Bułki przeciąć na pół i
podpiec w rozgrzanym piekarniku przez około 3-4 minuty. Do każdego hamburgera
włożyć gorące kotlety oraz warstwami warzywa, ser i sałatę. Kotlety przed
włożeniem do bułki można posmarować musztardą z jednej strony, a ser ketchupem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz