1 kostka margaryny
4 żółtka
3 szklanki mąki pszennej
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki cukru pudru
mus jabłkowy: gotowy lub
1,5 kg jabłek
cukier do smaku
3-4 łyżki mąki ziemniaczanej
masa bezowa
4 białka
1 szklanka cukru pudru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
dodatkowo: bułka tarta
1. Składniki na ciasto szybko wyrobić na jednolitą masę i włożyć do lodówki na pół godziny. Bardzo mała ilość cukru sprawi, że ciasto będzie bardzo kruche.
2. Jabłka rozgotować, dodać cukier do smaku, mączkę rozmieszać w 3/4 szklanki wody i dodać do gorącego musu, dokładnie rozmieszać.
3. Ciastem wylepić blaszkę i piec 25 minut w 170 stopniach.
4. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem i mączką ziemniaczaną.
5. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika i posypać je bułką tartą, zapobiegnie to zawilgoceniu ciasta musem jabłkowym, następnie wyłożyć mus, a na to pianę z białek. Całość włożyć do piekarnika na dalsze 20 minut.Uważać, aby beza nie spiekła się zbyt mocno, w razie potrzeby przykryć pergaminem.
pysznie wyglądają:) porcje ułożone jak w szeregu:) porządek musi być:D
OdpowiedzUsuń...przepysznie wygląda ;D
OdpowiedzUsuńSympatyczna szarlotka;)
OdpowiedzUsuńWygląda super, robię
OdpowiedzUsuńzobaczymy jak wyjdzie :-)
Zrobiłam i wyszła mi super, nawet mimo tego, ze zamiast cukru pudru dałam zwykły, całej kostki margaryny dałam pół i połowę kostki smalcu;) Jako cukiernik, mam swoje nawyki;P POLECAM jest zacna;D
OdpowiedzUsuńTo ciekawe z tym smalcem, moja mama kiedyś dodawała do ciasta drożdżowego kurzy smalec i twierdziła, że to najlepszy tłuszcz do wypieków. Dzięki za przypomnienie, z pewnością wypróbuje ten patent.
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie i bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam i wyszła świetna. :)
OdpowiedzUsuńPrzetestowałam - szarlotka jest wspaniała... Ciasto mega kruche... Będę do niego wracała :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że ciasto się udało. Ja ostatnio je piekłam i niestety zarobione ciasto przetrzymałam w lodówce pół dnia i było lekko twarde więc trzeba je schłodzić pół godziny- nie więcej. Pozdrawiam
UsuńCzy moge przygotowac ja dzien przed podaniem? Bezie nic sie nie stanie?
OdpowiedzUsuńOCZYWIŚCIE że można. Zapewniam, że beza nadal będzie stała.
Usuń