kasza gryczana – 3/4 szkl.
płatki owsiane
1/2 szkl.
fasola biała - 1 szkl.
jajka - 4 sztuki
seler – 1/2 szt.
marchew - 2 szt.
cebula - 1 szt.
natka pietruszki - 1 pęczek
czosnek – 5 ząbków
2 kostki rosołowe
paluszki surmi – 1 opakowanie
majeranek, sól, pieprz, Vegeta
Fasole i kaszę gryczaną ugotować osobno w osolonej wodzie z
kostkami rosołowymi, a po ostudzeniu zmielić na jednolitą masę. Płatki owsiane
zalać wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić z nadmiaru wody. Drobno posiekaną
cebulę i czosnek zrumienić na oliwie, dodać warzywa utarte na tarce o grubych
oczkach, udusić do miękkości. Wszystkie składniki pasztetu wymieszać razem na
jednolitą masę i doprawić do smaku. Przełożyć masę do przygotowanej formy,
na przemiennie z pałeczkami surmi i piec
1 godzine w temperaturze 170 stopni.
świetny pomysł:) za sam wygląd dałabym się nim przekupić tak apetycznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wygląda w przekroju ten pasztet :)
OdpowiedzUsuń