niedziela, 13 stycznia 2013

38. Ziemniaczane kopczyki



Kopczyki, zaraz po frytkach są moim ulubionym ziemniaczanym daniem.
Ziemniaki 1 kg
boczek 200 g
2 cebule
1/2 kostki masła
mleko
sól, pieprz, przyprawa do ziemniaków

Ziemniaki należy obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulkę i boczek pokroić w kostkę i usmażyć na łyżce masła. 
Z ugotowanych ziemniaków zrobić pure, dodać masło,
mleko, cebulę z boczkiem i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Formę do pieczenia wysmarować tłuszczem. Ziemniaczaną masę włożyć do szprycy lub rękawicy kuchennej, ale bez dekoracyjnej końcówki, gdyż zawartość boczku skutecznie uniemożliwi nam wyciskanie masy. Tak więc wyciskamy masę szprycą przez duży otwór, lub tez nakładamy łyżką a potem ręcznie formujemy kopczyki lub kulki. Całość zapiekamy w maksymalnie rozgrzanym piekarniku. Jeżeli chcemy aby kopczyki miały chrupiącą skórkę to musimy piec przynajmniej 30-40 minut.

1 komentarz :