5 dużych ziemniaków
300 g mięsa mielonego
1/2 szklanki gęstej śmietany
1/2 szklanki przecieru pomidorowego
1 cebula
2 łyżki oleju
sól, pieprz, majeranek, zioła prowansalskie, kilka ząbków czosnku,
kilka plastrów żółtego sera
Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie na pół miękko.
Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć, dodać mięso mielone, przyprawy, przecier pomidorowy i smażyć na wolnym ogniu ok. 15 minut. Na samym końcu dodać śmietanę. Ziemniaki pokroić na 1 cm plastry, przełożyć je farszem mięsnym (3 plastry ziemniaka, dwie warstwy mięsa) na samym końcu ser. Całość zapiekać w 180 stopniach przez 20-30 minut. Można podawać z sosem czosnkowym
pomysł świetny :) ładnie się prezentuje to danie! Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńwow lae super to wygląda :) Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wygląda :)
OdpowiedzUsuń