Ten przepis na bajaderkę pochodzi z serwisu Mojeciasto.pl czyli z margaryny Kasi. Wychodzi naprawdę smaczne. Polecam
250 g margaryny
200 g cukru
2 jajka
2 1/2 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
masa:
1 szklanka mleka
2 szklanki bakalii
5 łyżek kakao
400 g marmolady
polewa: 1 gorzka czekolada, 1/2 szklanki kremówki
Wszystkie składniki na ciasto szybko i dokładnie wyrobić a następnie podzielić na dwie części 3/5 i 2/5. Ciastem wylepić foremki do pieczenia i upiec ok 25 minut na złoty kolor w 170 stopniach.
Następnie ostudzony, grubszy placek pokruszyć. Czekoladę rozpuścić powoli w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki masy dokładnie wymieszać i wyłożyć na ciasto, mocno dociskając.
Czekoladę połamać i powoli podgrzewać ze śmietanką do całkowitego rozpuszczenia i lekkiego zgęstnienia. Gotową masę wylać na ciasto. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny aż ciasto się "zawiąże".
U mnie dziś też bajaderka, ale inaczej..
OdpowiedzUsuń