cebula 2 sztuki
jabłko kwaśne 2 sztuki
chrzan ze słoika lub świeżo utarty korzeń chrzanu 100 g.
masło 2 łyżki
rosół drobiowy 1 litr
śmietana 18% 0.5
szklanki
boczek wędzony 150 g.
mąka 2 łyżki
Cebulę pokroić w kostkę, jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na
tarce na grubych oczkach. Cebulę podsmażyć do miękkości, w połowie smażenia dodać
jabłka i dusić na małym ogniu. Do gorącego rosołu dodać podsmażoną cebulę i jabłka.Doprowadzić do wrzenia następnie dodać chrzan, przyprawy,
śmietanę. Całość zaciągnąć mąką rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Podawać z
białą kiełbasą i jajkiem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz