piątek, 7 grudnia 2012

4. Bananowe zawijańce


Ciasto biszkoptowe
2 jajka
½ szklanki miałkiego cukru
½ szklanki mąki pszennej
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka dobrego kakao
1 łyżka oleju

4 banany
1 opakowanie serka Danio waniliowego
½ opakowanie budyniu waniliowego
Cukier puder do posypania

Białka ubić na sztywno, następnie powoli dodawać cukier a na samym końcu żółtka. Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia. Dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać, na samym końcu dodać olej.


Na blachę wyłożoną pergaminem wylać 4 koła ciasta i cienko rozprowadzić na ok. 0,5 cm grubości. Piec ok. 10 – 15 minut w 170 stopni  Biszkopty nie mogą być przesuszone, gdyż trudno je będzie zawinąć.
Budyń ugotować zgodnie z przepisem, schłodzić. Roztrzepać mikserem powoli dodając serek Danio.
Biszkopty obficie skropić przegotowaną wodą z odrobiną soku z cytryny. Na każdym krążku rozprowadzić krem, włożyć obranego banana i zawinąć. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz