Oto przepis na „polską” chałwę.
1 szklanka kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 szklanka kaszy manny
1 kostka masła
1 szklanka mleka
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
1 szklanka wodyorzechy, sezam, skórka pomarańczowa
Masło rozgrzać na
patelni, wsypać kaszę i smażyć powoli ok. 30 minut, aż zbrązowieje. Dolać
szklankę wody, mleka i cukru,. Dokładnie wymieszać i zagotować. Dodać bakalie
drobno posiekane. Gotować, cały czas mieszając, aż masa zacznie odchodzić od
patelni.
Foremki najlepiej
silikonowe napełnić gorącą masą, zostawić do ostygnięcia i zgęstnienia. Przed
podaniem wyjąć z foremek, dodatkowo można udekorować bakaliami.
Lubię kaszę manną, ale czy to smakuje podobnie do chałwy...?
OdpowiedzUsuń