wtorek, 5 czerwca 2018

Tort bezowy z kremem czekoladowym i truskawkami

Przygotowując bezy z kremami śmietanowymi należy je spożyć zaraz po przygotowaniu, ponieważ beza się rozpuści, natomiast krem na bazie masła i czekolady sprawi, że taki tort możemy przechowywać nawet 2-3 dni. U mnie zjadany jest natychmiast, ale gdyby ktoś miał zamiar zostawić na później, to bez obaw, można bez uszczerbku na jego jakości.
 
 


beza
1 szklanka białek
2 szklanki drobnego cukru
1 łyżka mączki ziemniaczanej
1 łyżka soku z cytryny
szczypta soli
 
krem
2 kostki masła
2 tabliczki gorzkiej czekolady
150 ml mleka
2 kostki białej czekolady
250 g truskawek
 
Schłodzone białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie ciągle ubijając dodawać po jednej łyżce cukru. Na samym końcu dodać mączkę ziemniaczaną i sok z cytryny.
 
Na dużej blasze rozłożyć papier do pieczenia i narysować na nim dwa koła o średnicy ok. 23 cm. Na zakreślone koła wyłożyć równomiernie ubite białka. Masę można również wyciskać za pomocą szprycy do kremów. Tak przygotowaną bezę włożyć do piekarnika nagrzanego do 100 C, z termoobiegiem. Bezę suszyć przez 90 minut.
 
Gorzką czekoladę połamać na kawałki (zostawić dwie kostki na potem), następnie przełożyć do szklanego naczynia, wlać mleko i podgrzewać na wodnej parze do roztopienia.
Masło ubić na puch i dodawać po jednej łyżce schłodzonej rozpuszczonej czekolady.
 
Dwie kostki gorzkiej czekolady włożyć do małego woreczka strunowego, to samo zrobić z białą czekoladą. Woreczki włożyć do ciepłej wody i poczekać aż czekolada się rozpuści. Truskawki umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. W woreczkach obciąć po jednym rogu i  płynną czekoladą polać truskawki, najpierw gorzką a potem białą.
 
2/3 kremu nałożyć na blat bezowy i przykryć drugim blatem, na wierzchu rozsmarować resztę kremu i ułożyć truskawki.

2 komentarze :

  1. fantastyczne i jeszcze przepieknie udekorowane :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na sam widok ślinka cieknie, już tęsknie za moimi kochanymi truskawkami

    OdpowiedzUsuń