sobota, 19 maja 2018

Sałatka z tuńczykiem, szparagami i bratkami

Sezon szparagowy trwa, więc chciałabym przełamać rutynę w postaci szparagów z wody i przygotować coś innego, czyli sałatkę. Dodatek tuńczyka, świeżego ogórka, pomidora, szpinaku i jadalnych bratków sprawia, że sałatka zasługuje na miano królowej wiosennych sałatek. Mega pychotka.  #MasterTuńczyk



Do przygotowania 5 porcji potrzebujemy
1 puszkę tuńczyka w kawałkach Princes
1 długi ogórek
2 średnie pomidory
200 g zielonych szparagów
80 g świeżego szpinaku
kilka kwiatów bratków

sos
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżeczki francuskiej musztardy
1 łyżka soku z cytryny
1 kopiasta łyżeczka miodu
2-3 zmiażdżone ząbki czosnku
 
 
Tuńczyka odcedzić z zalewy.
Szparagi ugotować w osolonej wodzie al'dente, ostudzić i pokroić w 2-3 cm kawałki.
Ogórka obrać ze skórki i pokroić w dużą kostkę.
Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę.
Szpinak umyć w zimnej wodzie i osuszyć.
Przygotować sos tzn. wymieszać ze sobą wszystkie składniki.
Sałatkę można przygotować w jednym dużym naczyniu lub w pięciu małych. Na samo dno wykładamy szpinak, następnie pomidor, tuńczyk, ogórek, szparagi, całość polewamy sosem i dekorujemy bratkami.
 
 
 
Wiosna na widelcu z tuńczykiem Princes

4 komentarze :

  1. świetny pomysł na podanie, prezentuje się znakomicie, takie danie zachwyci wszystkich gości

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne zdjęcie i oryginalna potrawa :) Muszę dorwać tego tuńczyka i wypróbować ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szkoda że tylko dla blogerów konkurs :( Ale przepis ekstra

    OdpowiedzUsuń