niedziela, 25 marca 2018

Śląski kołacz z jabłkami

Śląski kołacz to bardzo specyficzne ciasto drożdżowe, smakuje nieco inaczej niż znane nam ciasto drożdżowe z kruszonką. Ciasto to wałkuje się, dlatego jest dosyć czasochłonne. W środku masa jabłkowa, na wierzchu maślana posypka. Kołacz najlepszy jest na drugi, trzeci  dzień po upieczeniu ,  ponieważ nabiera wilgoci z masy jabłkowej i staje się niezwykle aromatyczne i nie jest takie suche jak tradycyjny drożdżowy.  
 
 

 
Składniki: (na blaszkę o wymiarach 25x35 cm)
Rozczyn:
40 g świeżych drożdży
4 kopiaste łyżki mąki pszennej
1 łyżka cukru
1/4 szkl ciepłego mleka
 
Ciasto:
cały powyższy rozczyn
100 g cukru
szczypta soli
2 jajka
500 g mąki pszennej
120 g stopionego, ciepłego masła
3/4 szkl ciepłego mleka
 
Posypka:
200 g zimnego masła
150 g cukru pudru
250 g mąki pszennej
2 żółtka
1 łyżka naturalnego kakao
 
Masa jabłkowa:
2 kg jabłek
100 g cukru (ilość można dostosować do swoich upodobań)
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki soku z cytryny
 
 Dodatkowo:
bułka tarta do posypania ciasta
białko pozostałe z posypki do wysmarowania ciasta
cukier puder do oprószenia
 
 
Przygotowanie:
 
 Posypka: Mąkę, żółtka, masło i cukier puder wyrobić rękami i zagnieść w kulę, owinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce minimum godzinę.
 
Masa jabłkowa: Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnuszka, zalać sokiem z cytryny, zasypać cukrem i dodać cynamon. Dusić pod przykryciem na małym ogniu, aż jabłka zmiękną (ok.10-15 minut), co jakiś czas mieszając. Ostudzić.
 
Rozczyn: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z mąką oraz cukrem. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut do "ruszenia drożdży".
 
Ciasto: Po tym czasie do rozczynu dodać pozostałe składniki ciasta i dobrze wyrobić rękami (ok. 5-7 minut) . W trakcie wyrabiania można delikatnie podsypywać ciasto mąką.
 
Ciasto przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą i odstawić w temperaturze pokojowej na 1,5 godziny do wyrastania (ciasto powinno podwoić, a nawet potroić swoją objętość).
 
Gdy ciasto wyrośnie, krótko wyrobić je rękami i podzielić na dwie równe części. Jedną część rozwałkować na prostokąt o wymiarach blaszki (25x35 cm). Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i umieścić w niej rozwałkowane ciasto. Posypać bułką tartą i odstawić w ciepłe miejsce.
 
Masę jabłkową wyłożyć na ciasto w blaszce. Drugą część ciasta, tak jak pierwszą, rozwałkować na prostokąt wielkości blaszki, a następnie delikatnie położyć na masie jabłkowej lekko dociskając. Ciasto wysmarować białkiem.
 
 
Ciasto na posypkę wyjąć z lodówki. Odrywając kawałeczki i spłaszczając je w dłoniach układać  na cieście w postaci okrągłych posypek.
Kołacz piec w 170 st.C przez ok. 40-45 minut, aż z piekarnika wydobywać się będzie piękny zapach, a ciasto urośnie i ładnie się zarumieni. Upieczony wyjąć i pozostawić do przestudzenia. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Przechowywać w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Kołacz najsmaczniejszy jest w dniu upieczenia.
 

4 komentarze :

  1. Uwielbiam ten kołacz! I z jabłkami i z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Kiedy kakao dodać do posypki?

    OdpowiedzUsuń
  3. Rewelacja, wygląda to naprawdę dobrze! Ja na pewno mogę Wam podpowiedzieć, byście zajrzeli do https://www.filo-shop.pl/sklep/dla-dzieci/lozka-dzieciece/lozko-domek/drewniane-lozko-domek-z-barierkami-korni-szuflada i sami się przekonali, jak ciekawe aranżacje możecie zakupić poprzez internet. Jeśli chodzi o tego typu kwestie, to zawsze warto podchodzić do tematu w sposób kreatywny.

    OdpowiedzUsuń
  4. Casino Review & Bonus Code | MJH Sportsbook, AZ
    The bonus code MJH will cover the first few deposits. No matter what bonus you create, 영주 출장안마 you 광주광역 출장샵 can use the bonus 광양 출장샵 code MPROMO. You get the 이천 출장안마 $250 제주 출장마사지 deposit bonus

    OdpowiedzUsuń