poniedziałek, 5 marca 2018

Pasta z ciecierzycy czerwonej

Często wegeteriańskie pasty przygotowywałam z fasoli lub grochu, tym razem ciecierzyca bardzo miło mnie zaskoczyła swoim smakiem. Jest przepyszna, odpowiednio przyprawiona, podana ze świeżym pieczywem jest obłędnie pyszna.
 
 

150 g czerwonej ciecierzycy
1 duża cebula
3 ząbki czosnku
4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyża bazylii
1/2 łyżeczki tymianku
sól, pieprz
 
 
Ciecierzycę zalać wodą na kilka godzin, najlepiej na noc, następnie odlać wodę, zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości, odcedzić, zblendować na gładki mus.  
Olej wlać do rondelka, rozgrzać dodać poszatkowaną cebulę i smażyć na wolnym ogniu przez około 10 minut, dodać zmiażdżony czosnek, bazylię i tymianek, smażyć kolejne 3 minuty, następnie dodać ciecierzyce, doprawić solą i pieprzem.
Podawać na ciepło lub zimno, najlepiej ze świeżym pieczywem.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz