sobota, 20 maja 2017

Szparagi zapiekane w sosie pietruszkowo cebulowym

No i wystartował szparagowy sezon. Jak Polska długa i szeroka, wszyscy zajadają się tym sezonowym warzywem. W większości preferujemy szparagi prosto z wody, polane masełkiem i bułką tartą. Czasem zapiekamy w sosie beszamelowym lub holenderskim. Ja odkąd spróbowałam szparag zapieczonych w sosie pietruszkowo cebulowym nie chcę próbować już innych. Jest to mój zdecydowanie najlepszy sposób podania szparag. Przepis pochodzi z jednej z poznańskich restauracji i został przeze mnie nieco zmodyfikowany.
 



Dla 2 osób

1 pęczek szparag
50 g masła
½ szklanki śmietany 30%
1 łyżka mąki pszennej
1 jajko
1 średnia cebula
1 łyżeczka vegety
mozarella – 1 kulka opcjonalnie żółty ser
Sól pieprz

 
Szparagi obrać ze skórki i ugotować w osolonej wodzie przez 15 minut. Najlepiej na stojąco w wąskim długim garnku, tak aby główki szparag nie były zamoczone w wodzie, ponieważ zbyt szubko się rozgotują.
Ugotowane szparagi rozkładamy równomiernie w naczyniu żaroodpornym.
 
Na maśle podsmażamy bardzo drobno posiekaną cebulą, około 5 minut, nie powinna zbrązowieć ponieważ zgorzknieje. Pod koniec dodajemy mąkę i podsmażamy przez minutę. Następnie wlewamy śmietanę wymieszaną z jajkiem, poszatkowaną natką i vegetą. Podgrzewamy przez chwilę ale nie doprowadzamy do zagotowania. Smakujemy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Tak przygotowanym sosem polewamy szparagi a na wierzchu układam plasterki mozarelli. Zapiekamy 15 minut w 170 stopniach. Smacznego

1 komentarz :

  1. Szparagi już można dostać w sklepach i potrzebowałam właśnie takiego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń