czwartek, 16 lipca 2015

Klopsiki cukiniowo orkiszowe z boczkiem

Postanowiłam, że pierwsza zerwana w tym sezonie cukinia, musi "dokonać swego żywota" w jakiejś nowej potrawie. Wertować książek kucharskich i stron internetowych nie miałam ochoty, tak więc zdałam się na własną intuicję i przygotowałam klopsiki. Wyszły pyszne. Dodany w niewielkiej ilości boczek oddał cukinii i płatkom swój aromat, tak więc z powodzeniem danie będzie smakowało zatwardziałym mięsożercom. Wegetarianom proponuje pominięcie boczku - będą równie pyszne.



Dla 3 osób

1 mała cukinia
1/2 szklanki płatków orkiszowych (lub owsianych)
3 łyżki bułki tartej
100 g boczku wędzonego
1 cebula
1 jajko
sól, pieprz, bazylia, oregano, cząber
Olej do smażenia

Płatki zalać 1/2 szklanki wrzątku i odstawić na około 30 minut a następnie odcedzić od nadmiaru wody.
Cukinie zetrzeć na grubych oczkach tarki, lekko posolić i odstawić na sicie aby powstająca woda ściekała, tak na około 30 minut, po tym czasie jeszcze lekko odcisnąć ręką.
Cebule poszatkować.
Boczek pokroić w drobną kostkę.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć, łącznie z jajkiem i przyprawami. Smażyć na patelni na złoty kolor.


2 komentarze :

  1. Dziś na obiad zrobione.I kupione, wpiszą się w jadłospis domowy.A że miały być dodatkiem do mięska, zrobione zostały bez boczku i to może było przyczyną ze na patelni był mały problem z przekładaniem na drugą stronę.a i tak wyszły smaczne i delikatne.Ale proporcje zawsze można sobie dopasować gdy już się raz zrobiło.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. następnym razem proszę dodać więcej bułki tartej lub jedno jajko więcej, lub też cukinie lub kabaczka solidniej odcisnąć z wody i na pewno nie będą się rozpadać. Smacznie pozdrawiam.

      Usuń