Zapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku, ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką.
2 jajka
ok. 200 - 250 g mrożonego szpinaku
ok. 200 - 250 g mrożonego szpinaku
1/2 szklanki cukru
1 1/4 szklanka mąki pszennej
½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia
½ opakowania budyniu śmietankowego
200 ml kremówki
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
truskawki do dekoracji
1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Zblendować na gładką
masę.
2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia,
mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do
prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm i piec przez 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni.
3. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wykroić w nim kółka z
pomocą szklanki. Z ciasta które pozostałe ściąć wierzchnią przyrumienioną
warstwę i pokruszyć na drobno.
4. Połówkę budyniu ugotować w ¾ szklance mleka i ostudzić, a
następnie zmiksować.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie
dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment.
5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać
rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.
przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ”
którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia.
Dziękuję za zgłoszenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne , bardzo smakowite :)
Zapraszam też do etapu z Fooder - to szansa na dodatkową nagrodę :)
http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/
zaskakujące!
OdpowiedzUsuńA ile szpinaku potrzeba? Bo nie ma go w składnikach.
OdpowiedzUsuńDziękuje za uwagę, faktycznie zabrakło najważniejszego, czyli szpinaku, potrzeba go około 200 - 250 g.
UsuńMmm....wygląda apetycznie, chyba sie skuszę :) Tylko jaka ma być temperatura pieczenia??
OdpowiedzUsuńPozdrawiam :)
Pieczemy w temperaturze "biszkoptowej" czyli ok. 170 stopni. Pozdrawiam pysznie ;-)
Usuń