niedziela, 21 czerwca 2015

Ciasteczka leśny mech z kremem śmietankowo - budyniowym

Zapewne znacie już ciasto leśny mech na bazie szpinaku,  ma piękny i naturalny zielony kolor i smak szpinaku zupełnie nie jest wyczuwalny. Ja dziś postanowiłam przygotować ciasteczka w nieco zmienionej formie i to nie z owocem granatu tylko z truskawką.





2 jajka
ok. 200 - 250 g mrożonego szpinaku
1/2 szklanki cukru
1 1/4 szklanka mąki pszennej
½ szklanki oleju Kujawskiego z pierwszego tłoczenia
1 łyżeczka proszku do pieczenia

½ opakowania budyniu śmietankowego
200 ml kremówki
1 śmietan fix
1 łyżka cukru pudru
truskawki do dekoracji
 
 

1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć z wody. Zblendować na gładką masę.

2. Jajka ubić z cukrem dodać oliwę, proszek do pieczenia, mąkę i delikatnie wymieszać. Na samym końcu dodać szpinak  i dokładnie połączyć z masą. Ciasto wylać do prostokątnej formy o wymiarach ok. 20 x 25 cm i piec przez 25 minut w temperaturze ok. 170 stopni.
 
3. Gotowe ciasto wyjąć z formy i wykroić w nim kółka z pomocą szklanki. Z ciasta które pozostałe ściąć wierzchnią przyrumienioną warstwę i pokruszyć na drobno.
 

 
 
4. Połówkę budyniu ugotować w ¾ szklance mleka i ostudzić, a następnie zmiksować.
Kremówkę ubić z cukrem pudrem i śmietan fixem a następnie dodać roztrzepany budyń i ubić tylko przez moment.
 
5. Na każdy krążek ciastka wyłożyć łyżkę kremu, posypać rozdrobnionym ciastem i włożyć truskawkę. Przed podaniem schłodzić w lodówce.

http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/
 
przepis bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” 
pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl,
którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A.
producent oleju Kujawski z pierwszego tłoczenia. 


6 komentarzy :

  1. Dziękuję za zgłoszenie :)
    Bardzo apetyczne , bardzo smakowite :)
    Zapraszam też do etapu z Fooder - to szansa na dodatkową nagrodę :)
    http://ostra-na-slodko.pl/2015/05/26/wielki-konkurs-z-nagrodami-slodkie-wypieki-z-kujawskim/

    OdpowiedzUsuń
  2. A ile szpinaku potrzeba? Bo nie ma go w składnikach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje za uwagę, faktycznie zabrakło najważniejszego, czyli szpinaku, potrzeba go około 200 - 250 g.

      Usuń
  3. Mmm....wygląda apetycznie, chyba sie skuszę :) Tylko jaka ma być temperatura pieczenia??
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pieczemy w temperaturze "biszkoptowej" czyli ok. 170 stopni. Pozdrawiam pysznie ;-)

      Usuń