Smacznie nie zawsze musi znaczyć drogo. Wystarczy odrobina finezji, pomysłowości i zwykłą wątróbkę można podać w towarzystwie kilku dodatków, które sprawią, że stanie się ona wyrafinowanym daniem za jedyne 5 zł, gdyż wątróbka to koszt ok. 3 zł, a suma pozostałych składników nie powinna przekroczyć 2 zł.
Dla dwóch osób:
0,3 kg wątróbki kurzej
1/2 l. mleka
2 łyżki mąki
sól, pieprz
olej do smażenia
Słodki dodatek jabłkowo - cebulowy
2 średnie cebule
1 jabłko
1 łyżka miodu
odrobina soli
oliwa do smażenia
Sałata w sosie
1/2 główki sałaty
sos:
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżka musztardy
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
Wątróbkę moczyć w mleku, przynajmniej przez 2 godziny. Następnie opłukać wodą, pokroić na równe kawałki, popieprzyć i obtoczyć w mące.
Cebulę pokroić w piórka, jabłka w cząstki. Cebulę smażyć na małym ogniu do zezłocenia, następnie dodać miód i jabłka i dusić do czasu aż jabłka zrobią się miękkie ale jeszcze się nie rozpadają. Następnie zestawić z ognia.
Składniki sosu wymieszać. Sałatkę podrzeć na kawałki i wymieszać dokładnie z sosem.
Wątróbkę smażyć około 5 minut, tak aby w środku była lekko różowa.
Wątróbkę podawać z ciepłym cebulowym dodatkiem, sałatą i z grzankami.
Wątróbka-moja wielka miłość ;)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam!
Usuń