sobota, 14 marca 2015

Ślubne ciasteczka

Przyszła do nas moda z zachodu, aby gości weselnych obdarować jakimś drobnym upominkiem. Można postawić sobie poprzeczkę bardzo nisko, kupić lizaki i przywiązać do nich kokardkę. Można też własnoręcznie przygotować coś słodkiego i autorskiego.








Do przygotowania ok. 45 ciastek potrzebujemy


na ciastka:
5 szklanek mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
250 g masła
5 żółtek (lub dla oszczędnych 2 jajka)
1/2 łyżeczki soli



na lukier plastyczny:
100 g glukozy w proszku (do kupienia w aptece)
4 łyżeczki żelatyny
70 ml wody
3 łyżeczki masła
ok. 500 g cukru pudru

dodatkowo:
koraliki do przyozdobienia
kakao
szablon do wyciskania wzorku (niekoniecznie)
formy do wykrawania serduszek - 2 sztuki większe i mniejsze


1.  Z podanych składników na ciastka zagnieść szybko ciasto (nie powinno kleić się do rąk, a jeżeli tak się dzieje, to dodać więcej mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkować na grubość ok 0,5 cm, większą formą serduszka wykrawać ciastka i piec je w temperaturze 170 stopni  na słomkowy kolor.


2. Przygotowanie masy lukrowej. Żelatynę rozpuścić we wrzątku, następnie dodać glukozę  i masło, dokładnie wymieszać. Następnie małymi porcjami dodać cukier puder, na początku można go mieszać łyżką, potem należy użyć dłoni. Ilość cukru pudru jest względna i należy go dodawać tyle aby wyrabiana masa przestała kleić się do rąk. Masa powinna mieć konsystencje plasteliny i nie może się kruszyć.


3. Stolnice oprószyć cukrem pudrem i rozwałkować masę bardzo cienko. Wykrawać mniejsze serduszka, jeżeli mamy szablon do wzorków to odciskamy też wzór. Masa bardzo szybka wysycha dlatego czynności te należy szybko wykonać. Mniejsze lukrowe serduszka przylepiamy do dużego ciastka za pomocą zwykłego lukru (z cukru pudru i wody bądź białka). Koraliki przylepiamy również za pomocą lukru. Wystarczy go włożyć w mały woreczek strunowy z dziurką i wycisnąć sznur do którego przylepiamy koraliki.


4. Aby wykonać ciastka w garniturze, do masy należy dodać nieco mniej cukru pudru w zamian dodajemy kakao. Niestety do wycięcia garnituru nie ma gotowego szablonu i wszystkie elementy należy wycinać nożykiem. Wcześniej szablon można sobie wyciąć z kartki papieru i w ten sposób wyciąć garnitur. Białe ranty malujemy lukrem, muszkę przyklejamy również lukrem.

Gotowe ciastka pakujemy w folię i szczelnie zamykamy. Można je przechowywać przez kilka miesięcy. Ciasto będzie kruche, a lukier plastyczny dosyć twardy.





Brak komentarzy :

Prześlij komentarz