Czy macie też tak, że najwspanialsze, kremowe, wielowarstwowe, wymyśle ciasta z chęcią zamienilibyście na zwykłą drożdżówkę lub ciasto drożdżowe. Ciepłe i świeże prosto z piekarnika są najlepsze. Potem ewentualnie można je lekko odgrzać w mikrofalówce i cieszyć się niczym nie zastąpionym drożdżowym puchem i smakiem.
Do przygotowania około 12-14 drożdżówek
1/2 szklanki cukru
2 jajka
1/3 szklanki oleju
1/2 kostki drożdży
1/2 szklanki mleka
600 g mąki pszennej
4 jabłka, cukier, cynamon
W ciepły mleku rozpuścić drożdże, następnie dodać cukier, roztrzepane jajka, olej i mąkę. Ciasto wyrabiać drewnianą łopatką lub ręką na jednolitą masę, następnie odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Jabłka obrać i pokroić w drobną kostkę, podsmażyć z cukrem i cynamonem do miękkości.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnice posypaną mąką i rozwałkować na placek o grubości 1 cm. Z ciasta wykrawać kwadraty o wielości boków ok. 10 cm. Na środek każdego kwadratu nakładać jabłka, ciasto złożyć bokami do siebie, tak aby powstał trójkąt i skleić boki. Ciasto jeszcze na około pół godziny pozostawić do wyrośnięcia a następnie piec około 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni. Ciasto drożdżowe niestety lubi przypalać się od spodu, tak więc ja po 5 minutach pieczenia zawsze wyłączam dolną grzałkę.
Drożdżówki można polukrować lub posypać cukrem pudrem.
Wygląda apetycznie ;)
OdpowiedzUsuńDzięki.
Usuńświetne:)
OdpowiedzUsuńDzięki - pozdrawiam.
UsuńZdecydowanie bardziej wolę pyszną drożdżówkę od wymyślnego ciastka:)
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja, wolę zwykłą drożdżówkę - ona nigdy się nie znudzi.
UsuńKażdą słodycz jestem w stanie zamienić na ciasto drożdżowe. Uwielbiam go robić no i oczywiście jeść ;) Do jego wnętrza można przemycić prawie wszystko a nawet i więcej!
OdpowiedzUsuńSmakowicie wyglądają te Twoje drożdżówki.
to prawda, wszystkie te kremowe, galaretkowe ciasta bardzo szybko się przejadają, a ciasto drożdżowe nigdy się nie znudzi. Smacznie pozdrawiam
Usuń