Czy znacie jarmuż? Bo ja nie znałam i nigdy nie jadłam, a szkoda, bo czytam że:
"Jarmuż jest uważany za bardzo pożywne warzywo zawierające silne przeciwutleniacze i właściwości przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy K, witamin, C, karotenoidów (β-karotenu, luteiny, zeaksantyny), a także wapnia. Podobnie jak brokuły i inne warzywa kapustowate zawiera sulforafan, związek posiadający właściwości przeciwnowotworowe. Jarmuż jest również doskonałym źródłem żelaza." (źródło: Wikipedia)
Jarmuż potraktowałam podobnie jak szpinak i dodałam uduszonego kabaczka z czosnkiem. Wspaniały dodatek do letniego obiadu, naprawdę polecam i nie żałujcie czosnku.
3 porcje:
około 6-7 liści jarmużu
1 młody kabaczek
3 ząbki czosnku
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
2 łyżki oleju
Odciąć łodygi jarmużu i obgotować go ok. 5 minut w osolonej wodzie. Kabaczka pokroić w kostkę i udusić do miękkości na oleju z solą i pieprzem. Obgotowany jarmuż pokroić na mniejsze kawałki, dodać do kabaczka razem ze zmiażdżonym czosnkiem i gałką muszkatołową, dusić jeszcze około 3 minut. Można dodać łyżkę śmietany.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz