czwartek, 17 lipca 2014

Makaron z cukinią i kurczakiem

To moja pierwsza próba połączenia kurczaka z cukinią - próba jak najbardziej udana, gdyż zazwyczaj cukinia była przetwarzana na leczo z jakąś wędliną, więc zapragnęłam jakiejś miłej odmiany. Wyszła fajna potrawa, w sam raz na szybki obiad. 



Na dwie porcje:
1 duża pierś z kurczaka
1 mała i młoda cukinia
3 ząbki czosnku
przyprawa do kurczaka
sól, pieprz
olej do smażenia

Pierś pokroić w kostkę, przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka, dokładnie wymieszać i odstawić do lodówki na przy najmniej 1 godzinę.
Cukinię pokroić w kostkę, jeżeli jest młoda to nie trzeba obierać ze skórki. Posolić i usmażyć na oleju do miękkości.
Osobno usmażyć mięso kurczaka, gdy będzie już wystarczające miękkie dolać 3/4 szklanki wody i zmiażdżony czosnek, zagotować, dodać cukinie i wymieszać. Sos można zagęścić zaklepką z wody i mąki. Podawać z makaronem

2 komentarze :

  1. Rzeczywiście bardzo prosty przepis, a musi być bardzo smaczny ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zapewniam Cię, że jest smaczne. Pozdrawiam.

      Usuń