Przekonałam się ostatnio jak pyszne są ziemniaczki pieczone w specjalnym rękawie do pieczenia razem z mięsem. Danie można też przygotować w naczyniu żaroodpornym z przykrywką. Ziemniaczki przechodza aromatem z mięsa i ostatecznie danie pieczone na jednym źródle energii (aspekt oszczędności) jest łatwe, szybkie i pyszne.
Nie będę podawała proporcji, gdyż danie robiłam na tzw. oko.
Tak więc miałam kawałki kurczaka (skrzydełka, nóżki, udka) które wcześniej zamarynowłam w przyprawach. Ziemniak obrałam i pokroiła w ćwiartki. Można też dodać pieczarki. Wszystko wrzuciłam do rękawa do pieczenia, szczelnie zamknęłam i zrobiłam kilka dziurek. Piekłam około godziny, ale to zależy od jakości mięsa. Danie było przepyszne!
Czy możesz napisać jakich przypraw użyłaś do kurczaka? :)
OdpowiedzUsuńsól, pieprz, majeranek (dużo), słodka papryka
Usuń