To miał być sos frutti di mare, ale że miałam tylko krewetki postanowiłam dodać do nich (dla kontrastu) coś zielonego. Tak więc padło na zielony, mrożony groszek i wybór okazał się bardzo pyszny. Słodki groszek doskonale zgrał się z krewetkami a obowiązkowy czosnek do krewetek, postawił kropkę nad i.
Na dwie porcje sosu:
200 g krewetek
3/4 szklanki groszku, świeżego lub mrożonego, z puszki raczej nie polecam
2 łyżki masła
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
1/2 szklanki słodkiej śmietany
1 łyżka maki
sól, pieprz
Masło rozpuścić i na wolnym ogniu podsmażyć poszatkowaną cebulę do miękkości, następnie dodać krewetki, zmiażdżony czosnek, posolić i popieprzyć. Smażyć ok 2-3 minuty, nie dłużej gdyż krewetki zrobią się gumowe.
Mąkę wymieszać ze śmietaną zalać krewetki i doprowadzić do wrzenia. Podawać z gorącym makaronem.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz