Kruche, pulchne ciasteczka z kawową nutą w pudrowej mgiełce w sam raz do filiżanki kawy.
Na około 15 ciasteczek:
1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki cukru pudru
100 g masła
1 jajko
6 łyżeczek kawy Jacobs Crema
1 łyżka kakao
1 opakowanie cukru waniliowego
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
cukier puder do obtaczania
Kawę rozpuścić w 1 łyżce wrzącej wody.
Wszystkie składniki na ciasteczka razem z rozpuszczoną kawą dokładnie i szybo wyrobić, następnie wstawić do lodówki na ok. 0,5 do 1 godziny.
Po tym czasie z ciasta formować kulki wielkości orzecha włoskiego, obtaczać obficie w cukrze pudrze, układać na wysmarowanej tłuszczem blaszce i piec 20 minut w 170 stopniach.
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń