W lodówce została mi połówka melona, która to stała się inspiracją do przygotowania zupy. Przejrzałam wiele internetowych przepisów, ale żaden w stu procentach mnie nie przekonał. Postanowiłam więc postawić na pełną improwizację. Dodany kardamon przebił mdłą nutę melona, a kremówka i miód podbiły jego słodycz. Wyszła bardzo oryginalna i dobra zupa melonowa.
Na 1 porcje:
1/2 melona
2 łyżki miodu
1/2 szklanki śmietany 30%
1 ziarnko kardamonu
odrobina świeżego imbiru
słodka papryka w proszku
Melona pokroić w kostkę i rozgotować w odrobinie wody do miękkości. Następnie zmiksować na gładką masę blenderem. Ziarnko kardamonu wyjąć z łupiny i rozetrzeć na proszek, następnie dodać do zupy razem ze śmietanką, miodem i odrobiną imbiru, zagotować. Przed podaniem posypać słodką papryką.
intrygująca!
OdpowiedzUsuńfajne ale jak dozy był to melon umnie wyszł niewieadomo co:P troszke na dnie wsmaku czuc raczej u mnie sama smietane:P
OdpowiedzUsuńmój melon mógł mieć wielkość ok 20 - 25 cm
OdpowiedzUsuń