Jeżeli nie macie małej foremki do upieczenia małych babeczek, (np. do koszyczka wielkanocnego) to z powodzeniem można wykorzystać puszki po konserwach. Najlepsze są te niewysokie, ale szerokie (zazwyczaj przetwory mięsne i szynki są w takich). Poza tym babeczka w takiej puszce może być piękną dekoracją samą w sobie
Na przygotowanie dwóch małych babeczek potrzebujemy:
1 duże jajko
1/3 szklanki miałkiego cukru
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
1 ziarenko kardamonu
Foremki (puszki) wysmarować olejem i wysypać bułką tartą.
Ziarenko rozetrzeć w moździerzu.
Białko ubić na sztywno z cukrem i cukrem waniliowym, dodać żółtko, kardamon i dokładnie ubić mikserem. Następnie odłożyć mikser, dodawać naprzemiennie mąkę wraz z proszkiem oraz oliwę i delikatnie mieszać łopatką. Ciasto wylać do 3/4 wysokości foremek i włożyć do nagrzanego piekarnika do 170 stopni i piec przez ok. 25 minut.
Babeczki pospać cukrem pudrem.
Bardzo pomysłowe, nie wpadłabym na to. Prezentują się uroczo.
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie pozdrawiam;-)
Usuń