środa, 19 marca 2014

Pasztet z wątróbką i jabłkiem

Wątróbka niestety nie jest najzdrowszym mięsem, w końcu to filtr całego organizmu zwierzęcego. Można temu zaradzić, mocząc wątróbkę przez 1-2 godziny w mleku, wyciągnie ono z wątróbki zapach, toksyny i inne niepożądane zawartości.





1 kg wątróbki drobiowej wymoczonej w mleku
5 cebul
330 ml słodkiej śmietany 30% (kwaśna nie może być)
4 jajka
150 g bułki tartej
4-5 łyżek miodu płynnego
1 duże jabłko pokrojone w kostkę
sól, pieprz, majeranek
olej do smażenia
Cebulę pokroić w piórka i smażyć ok 30-40 minut na małym ogniu do zezłocenia, cebula powinna nabrać słodkiego smaku (nie można jej przypalić). 
Wątróbkęusmażyć na patelni. Następnie  zmiksować w maszynce lub blenderem na gładką masę.
Jajka roztrzepać, dodać je do wątróbki, razem z bułką tartą, jabłkiem, śmietaną, cebulą, miodem i przyprawami. 
Masę przełożyć do keksówki - podana proporcja mieści się w keksówce o wymiarach 35x10 cm.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 30-40 minut.

Brak komentarzy :

Prześlij komentarz