Rogaliki według tego przepisu zawsze wychodzą niesamowicie pulchne, nigdy nie zawiodłam się na tej recepturze. Jeżeli tylko będziemy mieli świeże drożdże to sukces murowany.
500 mąki
50 g drożdży (1/2 kostki)
250 ml śmietany
1 jajko
2 żółtka
100 g cukru
80 g masła
1 słoik powideł, dżemu lub konfitury
lukier, orzechy i bakalie do posypania
Żółtka i jajko rozmieszać z cukrem dodać drożdże i rozcierać, aż do rozpuszczenia.
Następnie dodać śmietanę rozpuszczone masło, rozmieszać i na samym końcu dodać mąkę. Ciasto wyrabiać, energicznie płaską dłonią przez około 5 minut. Gotowe ciasto odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok 1 godzinę.
Wyrośnięte ciasto podzielić na dwie równe części. Delikatnie uformować kule i rozwałkować na koło o grubości ok 1 cm. Następnie koło pociąć na 8 trójkątów na brzegu nałożyć łyżkę powideł i zwijać rogalik do środka koła. Gotowe rogaliki odstawić do wyrośnięcia na ok 20-30 minut. Piec w 170 stopniach przez 20 minut.
Upieczone rogaliki polać lukrem posypać orzechami i bakaliami.
Pysznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuń... i pysznie smakują ;-)
OdpowiedzUsuńsmacznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuń