poniedziałek, 2 września 2013

162. Zapiekanka z zupek chińskich

Choć nie jestem fanką zupek chińskich, muszę przyznać, że zapiekanka z tychże zupek pozytywnie mnie zaskoczyła.



3 zupki chińskie
200 g.  szynki, boczku lub innej wędliny
mały słoiczek przecieru pomidorowego
200 g. żółtego sera
1 cebula

2 serki topione
bazylia, oregano
pieprz
olej do smażenia






Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając.

Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać rozpuszczone serki wraz  z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym ogniu przez ok 3 minuty.
Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Makaron z zupek, przełóż  do żaroodpornego naczynia, polać sosem, wymieszać dokładnie i posypać żółtym serem.
Wstawić do nagrzanego piekarnika 170 C i zapiekać przez ok. 20 minut







1 komentarz :