Choć nie jestem fanką zupek chińskich, muszę przyznać, że zapiekanka z tychże zupek pozytywnie mnie zaskoczyła.
3 zupki chińskie
200 g. szynki, boczku lub innej wędliny
mały słoiczek przecieru pomidorowego
200 g. żółtego sera
1 cebula
2 serki topione
bazylia, oregano
pieprz
olej do smażenia
Zupki chińskie należy przygotować wg przepisu na opakowaniu. Gdy makaron zmięknie odlać powstałą zupę i rozpuścić w niej serki, lekko podgrzewając.
Przygotować sos: cebulę poszatkować i usmażyć wraz z szynką na oleju. Dodać rozpuszczone serki wraz z przecierem. Przyprawić (ewentualnie). Gotować na wolnym ogniu przez ok 3 minuty.
Ser zetrzyj na tarce z grubymi oczkami.
Makaron z zupek, przełóż do żaroodpornego naczynia, polać sosem, wymieszać dokładnie i posypać żółtym serem.
Musi ciekawie smakować :)
OdpowiedzUsuń