sobota, 28 września 2013

167. Witaminka - kolorowo i smacznie

Zamiast aptecznych suplementów diety, proponuję  poniższą porcję witaminki. Niech o wartości odżywczej tej przekąski zaświadczą poniższe składniki.

Na jedną porcję:
3/4 szklanki gęstego jogurtu
3 łyżki koncentratu pomidorowego
ok. 70 g białego sera
4 łyżki oleju rydzowego tłoczonego na zimno
natka pietruszki, koperku, szczypiorku
1 mały świeży ogórek zielony
2 szalotki 
1 łyżka nasion słonecznika
1 łyżka nasion dyni 
sól, pieprz, bazylia 





Jogurt dokładnie mieszamy z serkiem dodajemy odrobinę soli i pieprzu. 3/4 masy przekładamy do szklanego naczynia. 
Do pozostałej części dodajemy koncentrat pomidorowy i bazylię, mieszamy, przekładamy do naczynia. 
Natkę pietruszki i koperek  kroimy, dodajemy olej rydzowy, wszystkie składniki mieszamy i mocno rozcieramy, następnie dodajmy pokrojony szczypiorek, ogórek i szalotkę, lekko doprawiamy solą i pieprzem. Wylewamy jako trzecią ostatnią warstwę, na samym końcu posypujemy nasionami dyni i słonecznika. Podajemy z pieczywem.



Brak komentarzy :

Prześlij komentarz