środa, 4 września 2013

164. Surówka na zimę

Już teraz warto pomyśleć o zapasach na zimę. Gdy zabraknie świeżych warzyw, gotowa surówka okaże się zbawiennie smaczna i przypomni nam się lato.

3 kg białej kapusty
3 cebule - pokroić w kostkę
3 marchwie - zetrzeć na tarce
3 łyżki musztardy

Zalewa:
1/2 szklanki oliwy
3/4 szklanki octu
1 szklanka cukru
2 łyżki soli
Składniki zalewy zagotować i gorącym płynem  zalać kapustę, cebulę i marchewkę, dodać musztardę, dokładnie wymieszać i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć do słoików i pasteryzować 5 minut od momentu zagotowania.

7 komentarzy :

  1. Ciekawy przepis tylko mam pytanie ''lekko'' to znaczy? 5 minut?

    OdpowiedzUsuń
  2. W oryginalnym przepisie jest podane, że wystarczy zakręcić słoiki i wstawić do lodówki i tak można przechowywać całą zimę. Ja tych słoików mam za dużo aby trzymać je wszystkie w lodówce, dlatego pasteryzuję 5 minut od momentu zagotowania. Smacznie pozdrawiam ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. a ja nie mam gdzieprzechowywać kapusty z ogródka
      dlatego takie rozwiązanie uważam za dobre
      i szukałam właśnie takiego przepisu
      dziękuję pozdrawiam

      Usuń
  3. Akurat kapusta, marchewka i cebula dostepne sa przez caly rok. Wole zrobic swieza surowke, niz taka, ktora zawiera ocet i cukier. Niestety, nic zdrowego w tym nie ma.

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie wszyscy, zawsze mają czas na to, aby po powrocie z pracy szatkować kapustę, marchewkę itp. Cukru i octu na 3 kg kapusty jest naprawdę niewiele, więc nie popadałabym w skrajności.

    OdpowiedzUsuń
  5. super właśnie takiego przepisu szukałam :) zabieram się zatem do pracy pozdrawiam .

    OdpowiedzUsuń