To pierwsze leczo jakie zjadłam w życiu, a było to bardzo dawno temu. Gdy poprosiłam o przepis moją ciocię to kazała mi zapamiętać tylko składniki - a było ich siedem. Ot cała filozofia tego przepisu.
Wszystkich składników musi być po równo:
1. Cebula
2. Wędlina
3. Cukinia lub kabaczek
4. Papryka
5. Ogórek kiszony
6. Pomidory
7. Jabłka
sól, pieprz, olej
Kabaczka lub cukinie obieramy ze skórki i nasion, kroimy w kostkę, pomidory należy sparzyć przed pokrojeniem i obrać ze skórki. Pozostałe składniki również kroimy w kostkę. Najpierw na rozgrzany olej wrzucamy paprykę i wędlinę, lekko smażymy na wolnym ogniu potem dodajemy cebulę, potem ogórki, dalej dusimy i na końcu dodajemy pozostałe składniki. Doprawiamy i dusimy do uzyskania odpowiedniej miękkości składników. Najlepsze jest następnego dnia po przygotowaniu.
Brak komentarzy :
Prześlij komentarz