3 kg pomidorów
0,5 kg jabłek
2 cebule
1 łyżka gorczycy
1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 płaska łyżeczka soli
Pomidory
zalać wrzątkiem i zdjąć skórę, dodać poćwiartowane jabłka i cebulę i ugotować
na małym ogniu do rozbełtania składników.
Następnie
dodać pozostałe składniki gotować na małym ogniu do otrzymania pożądanej,
gęstej konsystencji. Na samym końcu
ketchup potraktować Benderem aby zmielić pestki pomidorów i gorczycy.
Pasteryzować w słoiczkach.
Taki domowy musi świetnie smakować :)
OdpowiedzUsuńDomowy, naturalny, bez konserwantów ... bardzo smaczny
OdpowiedzUsuńTrochę czasu minęło od opublikowania, ale może zostanę przeczytana ;). Jakie jabłka najbardziej się nadają? Kwaśne szare renety czy wszystko jedno?
OdpowiedzUsuńPomidory obojętnie jakie czy dany gatunek noi jakie jabłka
OdpowiedzUsuń