piątek, 23 sierpnia 2013

156. Ketchup - prawie jak Hellmans

Jest to przepis mojej mamy, ketchup ten uważam za doskonały, ze słodkawą nutą i odrobiną pikantności.

3 kg pomidorów
0,5 kg jabłek

2 cebule
1 łyżka gorczycy
1 szklanka cukru
0,5 szklanki octu
1 łyżeczka cynamonu
1 płaska łyżeczka ostrej papryki
1 płaska łyżeczka soli





Pomidory zalać wrzątkiem i zdjąć skórę, dodać poćwiartowane jabłka i cebulę i ugotować na małym ogniu do rozbełtania składników.

Następnie dodać pozostałe składniki gotować na małym ogniu do otrzymania pożądanej, gęstej konsystencji.  Na samym końcu ketchup potraktować Benderem aby zmielić pestki pomidorów i gorczycy. Pasteryzować w słoiczkach.

4 komentarze :

  1. Taki domowy musi świetnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Domowy, naturalny, bez konserwantów ... bardzo smaczny

    OdpowiedzUsuń
  3. Trochę czasu minęło od opublikowania, ale może zostanę przeczytana ;). Jakie jabłka najbardziej się nadają? Kwaśne szare renety czy wszystko jedno?

    OdpowiedzUsuń
  4. Pomidory obojętnie jakie czy dany gatunek noi jakie jabłka

    OdpowiedzUsuń