poniedziałek, 22 lipca 2013

132. Ciasto borówkowe w mlecznej masie


W tym roku borówki w mym ogrodzie wyjątkowo obrodziły, najlepsze są prosto z krzaczka, ale na kruchym cieście w masie z mleka skondensowanego ....  Cóż żadne słowa nie oddadzą tego smaku.
Kruche ciasto:
1/2 kostki masła
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa 
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 żółtka
1/2 litra borówek 



Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie i szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach.
W czasie gdy ciasto się piecze, mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i borówkami. Na upieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Aby ciasto ukroić należy je schłodzić.

Uwaga:  Kilka kulek borówek wrzuciłam na masę, jednak Wam nie radzę, gdyż borówki które nie były otoczone masą popękały i wylał się z nich sok. Uważam, że lepiej wszystkie borówki wymieszać z masą, tak będzie ładniej.

7 komentarzy :

  1. mm... lubię delikatne tarty z owocami.
    borówki i mleczna masa, coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciasto. Zwłaszcza mleczna masa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. mniam, na waflu <3
    ciekawy!
    pozdrawiam i dziękuję za udział w jagodowo nam 5!

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm, ta masa musiała być wyjątkowo smaczna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. przeprzeprzepyszne :)

    OdpowiedzUsuń