W tym roku borówki w mym ogrodzie wyjątkowo obrodziły, najlepsze są prosto z krzaczka, ale na kruchym cieście w masie z mleka skondensowanego .... Cóż żadne słowa nie oddadzą tego smaku.
Kruche ciasto:1/2 kostki masła
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżka cukru pudru
2 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
2 żółtka
1/2 litra borówek
Wszystkie składniki na kruche ciasto dokładnie i szybko wyrobić, włożyć do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i upiec w okrągłej formie, 15 minut w 170 stopniach.
W czasie gdy ciasto się piecze, mleko dokładnie mieszamy z żółtkami i borówkami. Na upieczone ciasto wylewamy masę i pieczemy przez kolejne 15 minut. Aby ciasto ukroić należy je schłodzić.
Uwaga: Kilka kulek borówek wrzuciłam na masę, jednak Wam nie radzę, gdyż borówki które nie były otoczone masą popękały i wylał się z nich sok. Uważam, że lepiej wszystkie borówki wymieszać z masą, tak będzie ładniej.
mm... lubię delikatne tarty z owocami.
OdpowiedzUsuńborówki i mleczna masa, coś pysznego!
Pyszne ciasto. Zwłaszcza mleczna masa ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńmniam, na waflu <3
OdpowiedzUsuńciekawy!
pozdrawiam i dziękuję za udział w jagodowo nam 5!
Mmm, ta masa musiała być wyjątkowo smaczna :)
OdpowiedzUsuńPychotka:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i pysznie pozdrawiam
Usuńprzeprzeprzepyszne :)
OdpowiedzUsuń