3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowa:
1 kg serka z wiaderka
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 galaretka brzoskwiniowa
Masa brzoskwinowa:
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa
Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać ok 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy ok 20x30 cm i piec przez 20-25 minut w 170 stopniach. Gotowe i schłodzone ciasto zwilżyć wodą z cytryną lub samą wodą.
Masa serowa: Galaretkę ugotować w 1 i 3/4 szklanki wody, pozostawić do stężenia a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i ostudzenia. Ser rozmieszać z cukrem dodać pokrojoną galaretkę i żelatynę i wylać na biszkopt.
Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i dodać do masy. Tężejącą masę wylać na masę serową.
Na końcu na ciasto można zetrzeć białą czekoladę .
Masa brzoskwiniowa na wierzchu wygląda pysznie.
OdpowiedzUsuńMoja mama kiedyś robiła bardzo podobne ciacho, pychaaa!
OdpowiedzUsuńWygląda superowo ! :)
OdpowiedzUsuńsuper! masa brzoskwiniowa zapowiada się pysznie :)
OdpowiedzUsuńorzeźwiające ciacho :) takie lubię najbardziej! :)
OdpowiedzUsuńCiasto prezentuje się super:)
OdpowiedzUsuńwygląda wspaniale ;D
OdpowiedzUsuńPrezentuje się rewelacyjnie, szczególnie masa brzoskwiniowa kusi.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zachęcająco i apetycznie.
OdpowiedzUsuńWygląda wspaniale, niezwykle kusząco :)
OdpowiedzUsuń