środa, 10 kwietnia 2013

87. Ciasto brzoskwiniowo - serowe

Biszkopt:
3 jajka
3/4 szklanki cukru
3/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:
1 kg serka z wiaderka
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżki żelatyny
1 galaretka brzoskwiniowa

Masa brzoskwinowa:
1 puszka brzoskwiń
1 galaretka brzoskwiniowa



Przygotować biszkopt: białka ubić na sztywno, dodać cukier i ubijać ok 5 minut, następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy ok 20x30 cm i piec przez 20-25 minut w 170 stopniach. Gotowe i schłodzone ciasto zwilżyć wodą z cytryną lub samą wodą.

Masa serowa: Galaretkę ugotować w 1 i 3/4 szklanki wody, pozostawić do stężenia a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody i mieszać do całkowitego rozpuszczenia i ostudzenia. Ser rozmieszać z cukrem dodać pokrojoną galaretkę i żelatynę i wylać na biszkopt.

Masa brzoskwiniowa: Brzoskwinie zmiksować na gładką masę. Galaretkę rozpuścić w 3/4 szklanki wrzątku i dodać do masy. Tężejącą masę wylać na masę serową.
Na końcu na ciasto można zetrzeć białą czekoladę .

10 komentarzy :