1 opakowanie Sosu koperkowego Winiary
1 mała bułka
1 jajko
1 cebula
Przyprawa do ryb
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierki
- 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić
- Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć
- Cebulę poszatkować
- Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej.
- Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor
- Przygotować sos koperkowy zgodnie z przepisem, dodając 100 ml więcej wody.
- Gotowy sos wylać do naczynia żaroodpornego, wyłożyć kulki rybne, dodatkowo na każdej kulce można położyć mały plasterek sera.
- Zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Robiłam te pulpety i trochę zmodyfikowałam przepis, bo ryby były pieczone ....poświąteczne karpik i łosoś :D , do obranych z ości ryb jajko, odrobina rosołu z kostki, pieprz cytrynowy , koper, z tego pulpety usmażyć na patelni i później zapiec...tak jak na Twoim zdjęciu z serkiem śmietaną i koperkiem ...PYCHA :)
OdpowiedzUsuńSuper - w kuchni nic nie może się zmarnować!!!
OdpowiedzUsuń