sobota, 23 lutego 2013

62. Pulpeciki rybne zapiekane w sosie koperkowym


1 opakowanie Sosu koperkowego Winiary
250 g rybnych filetów
1 mała bułka
1 jajko
1 cebula
Przyprawa do ryb
Sól, pieprz
Olej do smażenia
Bułka tarta do panierki

  1. 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić
  2. Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć
  3. Cebulę poszatkować
  4. Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można dodać odrobinę bułki tartej.
  5. Formować kulki, obtaczać w bułce tartej i smażyć na głębokim oleju na jasno złoty kolor
  6. Przygotować sos koperkowy zgodnie z przepisem, dodając 100 ml więcej wody.
  7. Gotowy sos wylać do naczynia żaroodpornego, wyłożyć kulki rybne, dodatkowo na każdej kulce można położyć mały plasterek sera.
  8. Zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.



2 komentarze :

  1. Robiłam te pulpety i trochę zmodyfikowałam przepis, bo ryby były pieczone ....poświąteczne karpik i łosoś :D , do obranych z ości ryb jajko, odrobina rosołu z kostki, pieprz cytrynowy , koper, z tego pulpety usmażyć na patelni i później zapiec...tak jak na Twoim zdjęciu z serkiem śmietaną i koperkiem ...PYCHA :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super - w kuchni nic nie może się zmarnować!!!

    OdpowiedzUsuń